Är den elektroniska cigaretten farlig?

By | February 24, 2021

Bryssel läkare undersökte varför en 18-årig frisk person dog av allvarliga andningsproblem utan uppenbar orsak. Efter att ha uteslutit alla andra riskfaktorer kom de till slutsatsen att användningen av den elektroniska cigaretten eller e-cigaretten förmodligen var roten till hälsoproblemen.

Offret använde e-cigaretten i kombination med cannabisinnehållande fyllningar för att lösa sömnproblem. I USA, den statliga byrån “Center for Disease Control and Prevention” bekräftar att 37 dödsfall har redan inträffat och nästan 2000 personer med lungproblem på grund av e-cigaretter har rapporterat (1). De flesta av de avlidna använde också cannabisfyllningar, mer specifikt THC-olja.
Källa

(1). Centra för sjukdomskontroll och förebyggande. https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/severe-lung-disease.html. i oktober 2019.
Hur ska vi tolka dessa nyheter?

Forskare är överens om att vaping är mindre skadligt och mindre ohälsosamt än att röka (2). E-cigaretten kan också spela en positiv roll för att sluta röka (3). Hur kan det då få folk att dö?
Dålig användning

De flesta dödsfall verkar inte vara resultatet av själva e-cigaretten. De kan ha att göra med missbruk av det. Särskilt människor som använder cannabisinnehållande oljor. Detta rekommenderas dock inte för vaping. Användningen av olja i en e-cigarett kan orsaka stora lungproblem. De klassiska fyllningarna innehåller inga oljebaserade komponenter, bara en vattenlöslig vätska.
Rökning och vaping

Den belgiska hälsoundersökningen 2018 visar att nästan 34% av vapers i åldern 15 till 24 aldrig hade rökt förut. Vaksamhet är därför nödvändig, eftersom dessa unga användare riskerar nikotinberoende. Denna grupp är mestadels ungdomar som experimenterar tillfälligt och sedan slutar igen: antalet nuvarande och vanliga användare i denna åldersgrupp är mycket låg.

Forskning på andra håll i Europa visar att e-cigaretter inte är en språngbräda för att röka för Ungdomar. Det finns ingen orsakseffektanslutning. Det finns dock ett samband mellan rökning och vaping, kopplat till riskbeteende i denna åldersgrupp.

Det är oroande att 76 procent av de som använder e-cigaretter fortfarande röker tobak. På så sätt finns det ingen hälsovinst. Denna grupp av dubbla användare är en utmaning: vi måste övertyga dem att avstå från cigaretten permanent.

Förbjuda försäljning av e-cigaretter kan du läsa mera om här?

Hittills har 39 länder i världen förbjudit försäljning av e-cigaretter. Förenta Staterna överväger att förbjuda kombinationen av e-cigarett och aromer. Detta är dock inte en bra sak.

Vanliga cigaretter, som är mycket mer skadliga, är fortfarande lagliga. Rökare som förångas idag skulle då behöva återvända till traditionella tobak cigaretter.

Dessutom är förbud mot aromer inte en bra strategi. Rökare behöver dem för att göra övergången till vaping. Det finns ett behov av mer reglering av utbudet och smakerna av e-cigaretter av två huvudskäl: fler garantier för säkerhet och kvalitet och avskräckande användning av minderåriga.
Slutsats

Läkare misstänker att den unga belgiska, det första europeiska offret för den elektroniska cigaretten, använde cannabisinnehållande oljor i sin e-cigarett Läs här, Klicka här, Se här, Vape. Det är inte vad de är avsedda för. Användningen av olja i en e-cigarett kan orsaka stora lungproblem. Klassiska fyllningar verkar inte orsaka detta problem. Enligt forskare är vaping mindre skadlig och mindre ohälsosam än att röka.